Preradovićeva 44, 10000 Zagreb, Hrvatska, +385 1 466 70 34, unima@unima.hr

Novosti

IN MEMORIAM GORDANA KREBELJ

IN MEMORIAM GORDANA KREBELJ

U ponedjeljak, 4.9.2017., u 67 godini, napustila nas je Gordana Krebelj, kreatorica lutaka koja je, između ostaloga, odigrala nezamjenjivu ulogu u oblikovanju vizualnoga dojma Zagrebačkoga kazališta lutaka.

Gordana Krebelj diplomirala je likovne umjetnosti na zagrebačkoj Pedagoškoj akademiji, a od 1980. godine u stalnom je angažmanu u Zagrebačkom kazalištu lutaka. U trideset pet godina umjetničkoga djelovanja, kao scenografkinja, kreatorica lutaka i kostimografkinja, likovno je osmislila više desetaka naslova. Kreirala je lutke za televiziju i spotove te sudjelovala u radu lutkarskih škola u Celju i Grazu. Surađivala je sa svim zagrebačkim kazalištima te s kazalištima u Rijeci, Osijeku, Varaždinu, Virovitici, Splitu, Celju, Beču, Berlinu i Münsteru. Punih dvadeset pet godina surađivala je sa Zlatkom Bourekom, koji je ostavio izrazitog traga na njezinoj estetici. Stoga se njezina estetika odmiče od konvencionalne, odričući se klasične, slatkaste ljepote lutaka za volju snažnih karaktera, kako u svijetu životinja, tako i u ljudskim likovima. U dugogodišnjoj karijeri Gordana Krebelj pokazala je jaku autorsku osobnost, ali i prilagodljivost redateljskoj viziji te je surađivala, između ostalih, s cijenjenim lutkarskim redateljima Zoranom Mužićem i Draženom Ferenčinom te doajenom hrvatskog lutkarstva Davorom Mladinovom. Među brojnim lutkarskim predstavama koje je ostvarila u matičnoj kući posebno se ističu Nećko Svojeglavečko (2000.) i Umišljena mišica (1997.) koja je doživjela više od 400 izvedbi te noviji naslovi Snjeguljica (2011.), Robin Hood (2012.) Postolar i vrag (2012.) i Bajka o zlatnoj ribici (2013.). Godine 2013., na SLUK-u je ovjenčana nagradom za dugogodišnji doprinos lutkarstvu.

Gordana Krebelj ostat će zapamćena kao draga prijateljica i kolegica te nezamjenjiva likovna umjetnica.

Ispraćaj je bio u ponedjeljak 11.9. u 13,35 na krematoriju na Mirogoju.

20/09/2017 0 komentara

NAGRADE I OBRAZLOŽENJA NAGRADA 26. SLUK-a

NAGRADE I OBRAZLOŽENJA NAGRADA 26. SLUK-a

NAGRADA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU U CJELINI IDE PREDSTAVI „KARLSON S KROVA“ KAZALIŠTA LUTAKA ZADAR.

Na upravo završenom SLUK-u koji se održao u Zadru od 01-04.06.2017 dodjeljene su nagrade. Žiri u sastavu: Jasminka Mesarić – predsjednica, Robert Raponja, Olga Vujović dodijelio je nagrade u više kategorija.

Više →

05/06/2017 0 komentara

26. Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske SLUK – Zadar od 1. do 4. lipnja 2017. godine

26. Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske SLUK – Zadar od 1. do 4. lipnja 2017. godine

 Hrvatski centar UNIMA-e organizaciju 26. SLUK-a ponovo je povjerio Kazalištu lutaka Zadar.
Susret će održati od 1.do 4. lipnja 2017. godine u Zadru. Predviđa se oko 200 sudionika, profesionalnih lutkara i kazališta iz Hrvatske i Europe, kao i velik broj uglednih europskih znanstvenika s područja lutkarstva koji će sudjelovati na Stručnom skupu pod nazivom „Lutka je sve! Sve je lutka!“.
Uz bogat lutkarski program i razna popratna događanja ( izložbe, promocije knjiga, ….) Susret je i natjecateljskog karaktera. Dodijeljuje se deset Nagrada i posebna Nagrada „Branko Stojaković“ za ukupnu likovnost predstave, kao i posebna povelja HAZU za promicanje hrvatske dramske književnosti na lutkarskoj sceni.

 http://www.klz.hr/sluk-2017

Program

 

 

24/05/2017 0 komentara

IZABRANE PREDSTAVE ZA 26. SLUK

IZABRANE PREDSTAVE ZA 26. SLUK

Na poziv Hrvatskog centra Unima  za sudjelovanje na ovogodišnjem SLUKU-u koji će biti održan od 1. do 4. lipnja u Zadru, pristiglo je ukupno trinaest prijava.

Selektorica ovogodišnjeg SLUKA, Ana Prolić, odgledala je sve prijavljene predstave te je za sudjelovanje na susretu odabrala sljedeće:

 1. Astrid Lindgren: PIPI DUGA ČARAPA

     (režija: Ivana Đilas) Gradsko kazalište lutaka Rijeka

 1. Dubravka Pađen Farkaš: NIJE ME STRAH

    (režija: Ljudmila Fedorova) Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku

 1. Andrej Usačev: MALE PRIČE O NESTAŠNOJ SONJI

   (režija: Ljudmila Fedorova) Gradsko kazalište Zorin dom Karlovac

 1. Kornej Čukovski/ Tamara Kučinović: UKRADENO SUNCE

     (režija: Tamara Kučimović)  Gradsko kazalište lutaka Split 

 1. KARLSON S KROVA

      (režija Ljudmila Fedorova)  Kazalište lutaka Zadar

 1. Morana Dolenc: S RAZLOGOM

     (režija Morana Dolenc)  Kazališna družina Pinklec

 1. Maja Pelević: NEVIDLJIVA

      (režija: Nikola Zavišić) Kazalište Virovitica

 1. H.C Andersen: SNJEŽNA KRALJICA

     (režija: Dario Harjaček) Zagrebačko kazalište lutaka

 

13/04/2017 0 komentara

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG 10. FESTIVALA MALI MARULIĆ

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG 10. FESTIVALA MALI MARULIĆ

U sklopu programa svečanog zatvaranja 10. Festivala hrvatske drame za djecu Mali Marulić u četvrtak, 12. travnja 2017. u Gradskom kazalištu lutaka Split dodijeljene su nagrade najboljim ostvarenjima u nekoliko kategorija. 
Stručni žiri u sastavu Ana Prolić, Dario Harjaček i Anastasija Jankovska proglasio je slijedeće nagrade:
• Nagrada za najbolju dramatizaciju – MAJI KATIĆ za predstavu LJUBITI, SAMO LJUBITI, Teatra Poco Loco iz Zagreba (autorica Maja Katić prema stihovima Zvonimira Baloga, redateljica Renata Carola Gatica);

 • Nagrada za najbolju režiju – KSENIJI ZEC I SAŠI BOŽIĆU za predstavu U ZVIJEZDE, Gradskog kazališta lutaka Split (autorski projekt Ksenije Zec i Saše Božića);

Dvije ravnopravne nagrade za najbolje glumačko ostvarenje:
• Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje – EDIJU ĆELIĆU za uloge dječaka Tina i Djecozgraba u predstavi NIJE ME STRAH, Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku
(autorice Dubravke Pađen Farkaš, redateljice Ljudmile Fedorove);
• Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje – PETRU KONKOJU za ulogu u predstavi U ZVIJEZDE, Gradskog kazališta lutaka Split;

 • Posebna nagrada za najbolju glumačku suigru ansamblu predstave U ZVIJEZDE, Gradskog kazališta lutaka Split;
 • Nagrada za najbolju predstavu u cjelini – predstavi NIJE ME STRAH Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku (autorice Dubravke Pađen Farkaš, redateljice Ljudmile Fedorove).

Više →

13/04/2017 0 komentara

22.VUKOVARSKO LUTKARSKO PROLJEĆE

22.VUKOVARSKO LUTKARSKO PROLJEĆE

Na 22. lutkarskom proljeću u Vukovarsko-srijemskoj županiji – Vukovarskom lutkarskom proljeću, koje se održava od 3. do 8. travnja 2017. nastupit će 18 lutkarskih kazališta iz Hrvatske, BiH i Srbije koje će odigrati ukupno 110 predstava. 

Službeno otvorenje 22. lutkarskog proljeća u Vukovarsko-srijemskoj županiji bit će 3. travnja u Drenovcima predstavom “Priča s morskog dna”, osječkog Kazališta Branka Mihaljevića. Istoga dana navečer održat će se svečanost otvorenja programa Vukovarskog lutkarskog proljeća u Hrvatskom domu Vukovar predstavom “Veliko pužovanje”, karlovačkog Gradskog kazališta Zorin dom, najavio je izvršni producent festivala Slaven Nuhanović iz Kazališne družine “Asser Savus” iz Vinkovaca koja je uz Hrvatski dom Vukovar i Gradski muzej Vukovar organizator festivala.

Nakon svečanosti otvorenja vukovarskog dijela festivala, u Dvrocu Eltz, održat će se svečana dodjela priznanja “Zvonko Festini” za životno djelo. Ovogodišnji lauretati su Hrvoje Zalar za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva i Abdulah Seferović za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva.

http://lutkarskoproljece.net/

31/03/2017 0 komentara

SVJETSKI DAN LUTKARSTVA 21.OŽUJKA

SVJETSKI DAN LUTKARSTVA 21.OŽUJKA

Diljem svijeta 21. ožujka obilježava se Svjetski dan lutkarstva. Hrvatski centar Unima svake godine slavi ovaj dan u drugom gradu. Izvode se besplatne predstave, održavaju radionice, izložbe i okrugli stolovi, čitaju se poruke istknutih umjetnika iz područja lutkarstva. Ove godine hrvatsku poruku napisao je Himzo Nuhanović, redatelj, dramaturg i producent, jedan od osnivača Vukovarskog lutkarskog proljeća.  Svjetsku poruku napisala je  Nancy Lohman Staub. Bila je potpredsjednica Svjetske UNIMA- i jedna od urednika Svjetske enciklopedije lutkarstva.

Ove godine središnja proslava održati će se u Zagrebu u organizaciji Zagrebačkog kazališta lutaka i Hrvatskog centra Unima. Program je sufinanciran od Grada Zagreba  pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića.

 

Hrvatska poruka -Himzo Nuhanović.

Svjetska poruka- Nancy Lohman Staub.

 

 

08/03/2017 0 komentara

Poziv za prijave na 22. reviju luktarskih kazališta u Rijeci

Poziv za prijave na 22. reviju luktarskih kazališta u Rijeci

22.REVIJA LUTKARSKIH KAZALIŠTA

Kao i svake godine, pozivamo sva lutkarska i dječja kazališta u Hrvatskoj i inozemstvu da prijave svoje predstave ukoliko žele ući u selekciju festivala. Broj prijava po kazalištu nije ograničen, a primaju se do 1. svibnja 2017. Kazališta koja uđu u selekciju bit će o tome obaviještena do 1. srpnja 2017.

Više →

06/03/2017 0 komentara