Preradovićeva 44, 10000 Zagreb, Hrvatska, +385 1 466 70 34, unima@unima.hr

Novosti

PREMINUO ZLATKO BOUREK

PREMINUO ZLATKO BOUREK

Napustio nas je Zlatko Bourek, dugogodišnji počasni član hrvatske i svjetske Unima-e, ostavivši neizbrisiv trag ne samo u hrvatskom nego i svjetskom lutkarstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na području lutkarstva  kao i nagrada za životno djelo Svjetske Unima-e, Unima-e Kine i Unima-e Slovenije. Prvi je dobitnik Nagrade za životno djelo za doprinos lutkarstvu koju dodjeljuju Hrvatski centar Unima i Vukovarsko lutkarsko proljeće.

Akademik Zlatko Bourek, istaknuti hrvatski slikar, kipar, kostimograf, scenograf, režiser, autor crtanih i igranih filmova, preminuo je je u petak u Zagrebu, u 89. godini, izvijestila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Više →

14/05/2018 0 komentara

Jasminka Mesarić i Đuro Roić dobitnici povelje “Zvonko Festini” za životno djelo

Na ovogodišnjem 23. lutkarskom proljeću u Gradskom muzeju Vukovar  – ponedjeljak 19. ožujka 2018. u 20 sati  dodjeliti će se povelje ovogodišnjim laureatima.

JASMINKA MESARIĆ, za životno djelo

za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva

Jasminka Mesarić

Po formalnoj izobrazbi diplomirana organizatorica scenskih i kulturno-umjetničkih djelatnosti, gotovo cijeli radni vijek provela je u osječkim kazalištima -Hrvatskom narodnom kazalištu i Dječjem kazalištu „Branka Mihaljevića“ u Osijeku. Kao kazališna djelatnica producirala je brojne predstave koje su ovjenčane nagradama, a koje su gostovale u cijeloj Hrvatskoj i svijetu pronoseći glas i pozitivan imidž hrvatskog lutkarstva i kazališta za djecu i mlade, no isto tako donoseći dah međunarodnih uspjeha doma. Sudjelovala je u čitavom nizu aktivnosti vezanih uz kulturu grada Osijeka, uvijek je s ponosom isticala pripadnost svome gradu, radeći neumorno za njegov prosperitet i napredak, bez obzira da li kao ravnateljica Dječjeg kazališta, inicijatorica pokretanja studija glume i lutkarstva na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, jedinog takvog studija u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, članica i predsjednica organizacijskog odbora Osječkog ljeta kulture od njegovog osnutka….
Uvijek cijenjena kod svojih kolega, no isto tako uvijek angažirana za dobrobit zajednice,čemu u prilog govori da je već dva mandata predsjednica Hrvatskog centra UNIMA-e, te dugogodišnja članica upravnog odbora Hrvatskog centra ASSITEJ, Kazališnog epicentra, u nekoliko mandata članica upravnog odbora HDDU-a, ističući samo one najvažnije funkcije unutar krovnih strukovnih udruga.

ĐURO ROIĆ, za životno djelo

za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva

Đuro RoićKao glumac djelovao u Kazalištu lutaka Zadar i Zagrebačkom kazalištu lutaka, te surađivao sa mnogim kazalištima (HNK Split, Kerempuh, Gavella, Max teatar i Gala teatar). Surađivao s HRT-om, Novom TV, Dječjom knjigom i puno toga još…). Pisac poezije za djecu i odrasle te scenarija za TV emisije. Prevodio s engleskog i talijanskog animirane filmove i pisac je nekoliko lutkarskih tekstova i tekstova o lutkarstvu. Uz sve to, slika i crta, a osnivač je vrlo afirmiranog Lutajućeg kazališta. Izdvajamo njegov tekst.
„ Ne znam u kojoj je mjeri moje bavljenje raznolikim stvarima plod moje intelektualne znatiželje, a koliko potreba za opstankom, koliko neobuzdani poriv, a koliko prisila i nužnost. Umjetnost je ipak moja strast, a ako moram suziti na osnovno, onda je to kazalište. Lutkarstvo je jedan od meandara kojim sam kroz kazalište i kroz život prolazio, jedna dosuđena putanja, kasnije se pokazalo – glavna, u kojoj sam, priznajem, uživao. Poslovi koje sam radio omogućili su mi uvid u lutkarstvo i u kazalište. I koliko god da sam prije mislio kako sam pametan, sad vidim da sam pametniji. Što i nije bogzna što. Jer istinski pametan bavio bi se vanjskom trgovinom, politikom ili tako nečim nevažnim i dobro plaćenim, ali ne bih upoznao Zlatka Boureka, Georgija Para, Davora Mladinova, Nevenku Filipović, Joška Juvančića, Duju Novakovića, Julija Perlakija, Veljka Chytila, Vesnu Balabanić, Marinu Kostelac i Katarinu Pericu Kirin, Žarka Savića i Peru Juričića, Luka Paljetka i Mladena Tarbuka, glumce i režisere, glazbenike, skladatelje i fotografe, i snimatelje, pisce, slikare i kipare et cetera, et cetera… sjajne ljude iz kazališnih ureda, radionica i s pozornice, Popaja i Vinku, Ivicu, Grgu i Tamaru, uz najdublje isprike onima koje nisam spomenuo, puno se imena nakupi u nešto više od četrdeset godina, ljude koji su me bogatili i oplemenjivali. Na čemu sam im beskrajno zahvalan“.

 

18/03/2018 0 komentara

Svjetski dan lutkarstva – 21. ožujak

Svjetski dan lutkarstva – 21. ožujak

HRVATSKA PORUKA ZA SVJETSKI DAN LUTKARSTVA 21.03.2018.

SVJETSKA PORUKA ZA SVJETSKI DAN LUTKARSTVA 21.03.2018.

 Slogan ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana lutkarstva je “Zajedno stvaramo pokret!”

             Na Svjetski dan lutkarstva sva će lutkarska kazališta prije početka svake predstave pročitati međunarodnu i hrvatsku poruku. ( u prilogu)  Pisac ovogodišnje poruke je Werewere-Liking Gnepo. Ova multidisciplinarna Kamerunska umjetnica autorica je tridesetak izdanih knjiga, dramaturginja,lutkarica te redateljica brojnih cjelovitih kazališnih spektakla.

 Hrvatsku poruku napisala je Teodora Vigato. Radi na Sveučilištu u Zadru na Odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja i predaje Lutkarstvo i scensku kulturu, Medijsku kulturu te Stariju hrvatsku književnost. Objavila je brojne radove iz teorije i povijesti lutkarstva te obradila različite teatrološke teme iz starije hrvatske književnosti. Svoja promišljanja o kazalištu lutaka objedinila je u knjigama Svi zadarski ginjoli i Mile Gatara i zadarsko lutkarstvo.

U  Osijeku povodom Svjetskog dana lutkarstva   u utorak 20.03.2018. u 17 sati u UAOS-u (svečana dvorana) održati će se  predstavljanje knjige Aloisa Tománeka Vrste lutaka (izdavači: Hrvatski centar UNIMA, Matica hrvatska, ogranak Osijek; UAOS).

 

16/03/2018 0 komentara

8. Lutkokaz – Međunarodna revija lutkarstva

8. Lutkokaz – Međunarodna revija lutkarstva

8. LUTKOKAZ
Međunarodna revija lutkarstva

20.-23. ožujka 2018.

Umjetnička akademija u Osijeku

 

Utorak, 20. ožujka

16 sati – UAOS, svečana dvorana
red. prof. art. Mira Perić: predavanje „Scenska lutka u predškolskoj ustanovi”

17 sati – UAOS, svečana dvorana
Promocija knjige Aloisa Tománeka Vrste lutaka (izdavači: Hrvatski centar UNIMA; Matica hrvatska, ogranak Osijek; UAOS)

18 sati – UAOS, nastavna zgrada, prizemlje
Svečano otvorenje Lutkokaza
GLLUGL, Varaždin: Dindim, o nježnosti

 

 Srijeda, 21. ožujka – Svjetski dan lutkarstva

9-12 sati i 14-16 sati – UAOS
Radionice

10.00 sati – FOOZOS
doc. dr. sc. Livija Kroflin: predavanje „Lutkarski izraz u vrtiću, školi i kazalištu“

10.45 sati – FOOZOS
Igor Tretinjak, ass.: predavanje „Prevratnička uloga lutkarstva u povijesti kazališta“

12.30 sati – od pješačkog mosta promenadom do Trga Ante Starčevića
Lutkokazova povorka

13.00 sati – Trg Ante Starčevića
Dávid Fekete, Mađarska: Vitéz László

17.00 sati – Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
UAOS: Kokošja posla

17.30 sati – Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
Otvorenje izložbe „Lutke@UAOS“

18.00 sati – Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku: Kradljivica ključeva
Svečano obilježavanje Svjetskog dana lutkarstva

 

 Četvrtak, 22. ožujka

9.00 sati – Prosvjetno-kulturni centar Mađara u Republici  Hrvatskoj
Dávid Fekete, Mađarska: Vitéz László

9-12 sati i 14-16 sati, UAOS – Radionice „Animacija ginjola“ i „Kad sam sam(a)“

10-13 sati i 14-16 sati, UAOS – Radionica „Vitéz László“

17.00 sati – UAOS
UAOS: Zlogrba

18.00 sati – UAOS
UAOS: Mjesto za dvoje

20.00 sati – UAOS
Moment, Maribor: Viktorija 2.0

 

 Petak, 23. ožujka

9-12 sati – UAOS
Radionice

12.30-13.30 sati – UAOS
Prezentacija radionica

17.00 sati – UAOS
UAOS: Tko si ti?

18.00 sati – UAOS
UAOS: Pleti mi, dušo, sevdah

20.00 sati – Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
UAOS: Program za zatvaranje Lutkokaza
Rođenje Atene + Puppet dance + Fifilačukogesa

 

Na sve programe ulaz je slobodan.

 

Predstavljanje knjige VRSTE LUTAKA

Povodom Svjetskog dana lutkarstva u Osijeku će se predstaviti knjiga Aloisa Tomaneka  VRSTE LUTAKA (izdavači: Hrvatski centar UNIMA, Matica hrvatska, ogranak Osijek; UAOS).  u Svečanoj dvorani UAOS u UTORAK, 20.ožujka 2018. s početkom u 17,00 sati.

O knjizi će govoriti Jasminka Mesarić, Ivica Završki, Livija Kroflin i Saša Došen.

 

 

 

 

15/03/2018 0 komentara